26 October 2012

Bokbloggsjerka 26-29 Oct: Betygsättning av Böcker [Grading Books]

[for the English translation see the texts in grey below]


~checka ut Annikas litteratur- och kulturblogg för mer info om vad bokbloggsjerka är för något~ 

Den här veckan har Annika förjande fråga som bokbloogsjerka:
Betygsätter du böcker? Varför/varför inte?

 
Betygsätta böcker: Me Gusta!

Ja, jag betygsätter böcker. Jag älskar att göra listor och betygsätta saker hela tiden, så det är inte bara böcker som utsätts för det. Men just med böcker, tror jag att det är för att det känns naturligt för mig att jämföra böckerna jag läst med varandra. Det är ett sätt att försöka förstå varför jag tycker som jag tycker om något jag läst. Min betygskala är subjektiv, men det finns någon slags objektivitet i betygsättningen eftersom alla böckerna mäts mot samma kriterier… ibland funkar betygsättningsprocessen som ett sätt att förstå mig själv bättre: om jag t.ex. läser en bok som jag borde gilla enligt kriterierna men helt enkelt inte gör det så kan det vara så att det inte är boken det är fel på, utan jag som av någon anledning är orättviss mot den— det i alla fall så att jag måste motivera för mig själv varför en bok förtjänar betyget det får, kan inte bara nöja mig med att tycka att en bok var bra/dålig. 

Här kan man läsa mer om hur jag valt att betygsätta de böcker jag läst.

Kolla gärna in mina recensioner och tyck till om betygen jag gett de olika böckerna! ^^ 

Annikas litteratur- och kulturblogg hosts a chain where each week book bloggers answer a question about books and literature. This week's question is: Do you grade your books? Why/why not?

I grade my books. I love making lists and end up grading my enjoyment or how good something is all the time, so book's aren't the only things that are subjected to my judging antics. But with books specifically, I think it's natural for me to compare them with each other. It's my way of trying to understand why I like what I like. Well, my grading system is very subjective, but there are objective elements in the criteria... sometimes grading book helps me understand myself better: like if I read a book that I objectively should have liked but did not, then it could be that is nothing wrong with the book itself, but that for some reason I'm just prejudiced against it. Anyway, my point is that I always have to motivas why the book deserves the grade it gets, as it's not enough for me to just like or disklike a book.

Check out the About page to read about how i grade my books. Under reviews you can read by reviews and have you're say about the grades I gave them. :)

19 comments:

 1. Jag gillar ditt betygssystem ^^ Jag skulle däremot inte klara av att dela upp det i språk, handling och så vidare..

  ReplyDelete
 2. Jag älskar också att göra listor! :)

  ReplyDelete
 3. Listor gillar jag också att göra, betyg inte lika mycket :P

  ReplyDelete
 4. Ditt betygssystem där du inte bara betygsätter helheten, utan ger betyg för handling, originalitet mm. är ju riktigt bra. Annars är det ganska svårt att få ett rättvist betyg.

  ReplyDelete
 5. Jag gillar verkligen ditt betygssystem, särskilt bilderna! ;) Och så måste jag bara säga att jag älskar din header, den är fantastisk!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack! betygsbilderna är inte mina (rage comics på reddit), men headern är det så jag känner mig extra smickrad. ^^

   Delete
 6. Roligt att du betygsätter allt möjligt! Själv tänker jag inte så mycket i siffror, kanske därför jag hatar att deklarera :/

  ReplyDelete
  Replies
  1. allt är ju roligt så länge man inte tvingas till att göra det! deklaratoner är någt som jag inte heller är förtjust i...

   Delete
 7. Oj du är nog den som betygsätter mest saker i dina recensioner :) Imponerad för de där grej som jag inte riktigt sätter mig in i, antingen gillar jag den eller inte. Fast du som har författar drömmar tänker så klart mer på hur man skriver, karaktärerna osv :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, inte för att jag kommer att författa något vettigt men sättet jag läsar på har ändrats sedan jag insåg att det kan vara bra analysera de böcker jag läser för att förstå vad som är bra och därmed bli bättre själv.

   Delete
 8. Jag bryter inte ner bokens betygsättning i så många delar som du gör, men varför inte.

  ReplyDelete
 9. Det är väldigt svårt att få statistik utan siffror och eftersom jag är en statistikbitare så... :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. :) det är jätteroligt att leka med excel när man har siffror, som mimmimarie har skrivit om.

   Delete
 10. Att betygssätta olika delar blir nog mer rättvisande egentligen. Jag betygssätter också andra saker än böcker och har alltid gjort inser jag nu!

  ReplyDelete
 11. Ibland glömmer jag vad jag egentligen tyckte om en bok och då är betygsskalan åskådlig!

  ReplyDelete
 12. Roligt att du har många kategorier.

  ReplyDelete
 13. Ditt betygssystem är imponerande :)

  ReplyDelete